Jakob Kronqvist (1835–1893), hemmansägare och sågägare från Virkby, var uppväxt i anspråkslösa förhållanden i Jakobstad. Han begav sig ut i världen som ung och hamnade i Lojo. Här jobbade han som timmerman tills han fick jobb på Svartå bruk. På den tiden ägdes Svartå slott av syskonen Fridolf och Augusta Linder, och med deras hjälp blev Jakob Kronqvist antagen till studier vid byggmästareskolan i Helsingfors. Senare studerade han även jordbruk i Mustiala. År 1863 återvände JakobKronqvist till Lojo för att jobba som inspektor på Laxpojo gård, som ägdes av Fridolf Linder. Han hade med sig sin unga fru Helena Sofia f. Kuorikoski (1841–1919).
Jakob Kronqvist samlade på sig en förmögenhet 1872–1873, då Hangö–Hyvingebanan byggdes. Under de åren åtog han sig entreprenader i form av leverans av bl.a. trävaror för järnvägens räkning. De erhållna vinsterna satsade Jakob Kronqvist på Virkby ångsåg på Kässäområdet.
Kässä gård är en av de medeltida stamlägenheterna i Virkby, och gårdscentrumet har så vitt man vet legat på sin nuvarande plats från början av 1800-talet. Där fanns tidigare en liten såganläggning som grundats 1864 av Karl Brunow, den tidigare ägaren till Kässä. År 1865 köptes sågen av fyra handelsmän från Åbo. Just denna såg anses ha satt igång industrialiseringen och utvecklingen i Virkby. Småningom övergick såganläggningen helt i Jakob Kronqvists ägo, och 1878 flyttade han till Kässä gård med sin familj. Det var vid den tiden som Kässä nuvarande huvudbyggnad uppfördes; antagligen enligt Jakob Kronqvists egna ritningar. Byggnaden följer stilmässigt den tidens mode med snickarglädje i nyrenässans: rikligt med listverk, paneler och lövsågad dekor. Jakob Kronqvist utvidgade sin affärsverksamhet till Hangö, där han lät uppföra ett antal villor. En av dessa, Villa Tellina, uppfördes före 1880 och påminner mycket om Kässä gårds huvudbyggnad. Byggnaden fungerade som både sommarvilla för familjen Kronqvist och pensionat.
År 1893 avled Jakob Kronqvist i lungsot 57 år gammal. Därpå följande år auktionerades Virkby ångsåg ut av Kronqvists änka. Verksamheten vid sågen lades ner före sekelskiftet. Änkan Sofia Kronqvist bodde kvar i huvudbyggnaden tillsammans med barnen och deras familjer. I januari 1909 flyttade Sofia Kronqvist från Kässä till Villa Tellina i Hangö. Både Jakob och Sofia Kronqvist är begravda på gravgården vid S:t Lars kyrka i Lojo.
År 1909 bosatte sig en ny ägare i Kässä, hemmansägaren Karl Gustaf Långstedt från Maksjoki. Kässä gård var i Långstedts besittning fram till 1920, varefter den övergick i Lojo Kalkverks ägo. Huvudbyggnaden användes som bostad för flera familjer, och under strejken 1927–1928 massinkvarterades österbottniska strejkbrytare i huvudbyggnadens tre våningar på Kässä gård.
År 1930 byggdes huvudbyggnaden på Kässä gård om till Lojo Kalkverks och Lojo kommuns sjukhus. I oktober 1930 öppnades det spatiösa och tidsenliga Virkby sjukhus. Sjukhuset inrymde 14 sängplatser. Personalen omfattade förutom en läkare även en sköterska, en vaktmästare och en städerska. Under årens lopp arbetade Harald Braxén, Yrjö Leikola, Thure Roos och Ilmari Stenbäck som läkare på sjukhuset. Största delen av patienterna var från södra Lojo, men även invånare från närliggande trakter vårdades (Lojo köping, Sjundeå, Karis, Karislojo, Ingå och Nummi). Antalet patienter var stort, och till exempel 1935 vårdades 526 patienter på sjukhuset.
Efter att det nya sjukhuset i Lojo centrum stod klart 1959, blev Virkby sjukhus småningom onödigt. Kommunstyrelsen beslöt lägga ned verksamheten vid Virkby sjukhus före slutet av juni 1970, och sjukhuset byggdes om till företagshälsocentral för Lojo Kalkverk. Som mest bestod personalen av två läkare, tre företagshälsovårdare, en laboratorieskötare, en sekreterare, en instrumentvårdare och en yrkeshygieniker.
År 1990 donerade Oy Lohja Ab (Lojo Kalkverk) byggnaden till Lojo kommun. Gårdens huvudbyggnad genomgick en grundlig renovering, som blev klar 1994. Från början var byggnaden avsedd för kulturverksamhet, och på 1990-talet utnyttjades den för bildkonstskolan Lohjanseudun kuvataidekoulus verksamhet, stadens sommarutställningar och konserter.
I början av 2000-talet hade staden planer på att ändra Kässä gård till daghem. Det fanns även en vilja att fortsätta använda byggnaden för kulturverksamhet, och på våren 2006 uppstod en folkrörelse som utvecklades till Virkkalan Kulttuurin Ystävät – Virkby Kulturvänner ry. Den nya föreningen nådde fram till ett avtal med staden, varmed Kässä förblev kulturhus. Flera av evenemangen i Kässä ordnas av föreningen, och onsdagsevenemangen i Kässä har blivit en tradition som är känd även utanför Virkby. Varannan söndag, med undantag för sommarsäsongen, ordnar föreningen en eftermiddagskonsert på Kässä gård i samarbete med Sibelius-Akademin.
I dag används byggnadens nedre våning för olika kultur- och konstevenemang samt som festlokal. Ett av rummen i nedre våningen utnyttjas av Lojo stads småbarnsfostran för öppen klubbverksamhet. I övre våningen har Lohjan Taideyhdistys ry verksamhet. I övre våningens ateljé ordnar Taideyhdistys och Hiisi-Institutet också målarkurser.